Lehtijuttuja lukijoille


Toimittajan työssään Suvi Vehmanen avustaa tällä hetkellä Suomen Luontoa
ja Porin Kirkkosanomia.

Aiemmin hänen juttujaan on julkaistu runsaasti esimerkiksi Voi hyvin -lehdessä
sekä lukuisissa muissa sanoma- ja aikakauslehdissä
vuodesta 2006 alkaen.

Päivitetty 18.10.2010


Ammenna elämänvoimaa kivistä
Voi hyvin 1/2007, s. 86-89.

Monet ihmiset keräävät rannoilta kauniita kiviä, usein tietämättä itsekään miksi. Kivissä on omalaatuista kauneutta, ja ne tuntuvat miellyttäviltä kädessä. Kivet johdattavat retkelle sisimpään.


Herkeämättä / aaltojen pulssi. / Meri pyörittää sormissaan / rannan kiviä
Caj Westerberg Ataraksia, 2003

Huomaan rantahiekassa hohtavan, harmaan kiven. Poimin sen kämmenelle. Painava, sileä kivi on ehkä levännyt tässä vuosia. Miksi minä löysin sen juuri nyt?

Syvyyspsykologien mukaan kivi edustaa usein minuutta. Unessa nähty pyöreä tai soikea kivi symboloi unennäkijän aitoa persoonallisuutta.

Mieleeni nousee vanhoja tapahtumia kuin kiviä meren pohjasta. Ostin kerran matkoilta ametistikiven. Missä ametisti on tänään, lähes kaksikymmentä vuotta myöhemmin? En löydä kiveä enää, ehkä joku muu tarvitsee sitä enemmän kuin minä.

Kiinalainen filosofi ei kysele, mistä mikäkin johtuu. Hän kysyy: minkä kanssa jokin asia mielellään tapahtuu? Omistamiselle ei juuri anneta arvoa. Kaikki kiertää, ja se minkä annat, palaa takaisin sinulle. Siis hyvää matkaa, kivi - ja tervetuloa.


Pyhä maailmassa ja minussa

Kiven muuttumattomuus näkyy vuorissa ja ihmisen rakennelmissa. Pyramidit, temppelit ja linnat uhmaavat tuulta ja eroosiota.

Muinaiset suomalaiset kokosivat kivistä hautaröykkiöitä, hiidenkiukaita, jotka kätkevät tarinoita parin tuhannen vuoden takaa. Kalevalaisissa runoissa esiintyy sininen kivi, jonka Väinämöinen halkaisee sormellaan. Hän surmaa kiven sisältä luikertavan käärmeen, jonka mustasta verestä kasvaa korkea tammi, maailmanpuu.

Tiibetissä kiviin kaiverretaan pyhä mantra, om mani padme hum, "oi sinä jalokivi lootuksen kukassa". Jerusalemin temppelin pyhää kiveä pidettiin aikoinaan kaupungin ja koko maailman keskuksena. Hurskas muslimi haluaa kerran elämässään vaeltaa Mekkaan ja suudella Kaaban temppelin mustaa kiveä.

Keskiajan alkemistit etsivät kuumeisesti jumalallista salaisuutta. Jotkut ymmärsivät tämän kilvoittelun todellisen kohteen. "Se voidaan löytää sinusta", arabialainen alkemisti Morenius totesi viisasten kivestä.

Vaikka ihminen on hyvin erilainen kuin kivi, silti ihmisen sisin oudolla ja erityisellä tavalla liittyy kiveen. Kivi edustaa puhdasta olemassaoloa, jota eivät häiritse kuvitelmat, tunteet tai tietoisen mielen arvostelu. Kiven luonto on "oikea" ja siksi lohdullinen ja tavoiteltava.

Rakkaus on sukua kiven ikuisuudelle. Saila Susiluodon runossa
(Auringonkierto, 2005) arkkitehti rakentaa kuningattarelleen temppelin:
Jotta lämpö ympäröi hänet, jotta hän ei nukkuisi yksin, jotta hän painautuu minuun, lepää kivistä rintaani vasten, lepää sittenkin kun on kuollut.


Elävä salaisuus

Kivillä on uskottu olevan parantavia ja suojaavia vaikutuksia. Lappalaiset pitivät myyttistä käärmeen kutukiveä voimallisena taikakaluna. Itämaisissa kulttuureissa jade symboloi puhtautta ja rauhaa. Veden ja taivaan värit yhdistyvät intiaanien ylistämässä turkoosissa.

Suomensukuiset, Jäämeren rannoilla asuvat kveenit ovat luottaneet merenkiven voimaan. Vaiva lähti, kun sitä paineltiin kolmella meren kivellä. Merenkivi on oikeastaan trooppisen kasvin siemen, jonka merivirrat ovat kuljettaneet pohjoisille rannoille. Elollisesta luonnosta ovat peräisin myös helmet sekä meripihka.

Selvää rajaa korukiven ja tavallisen kiven välillä ei ole: näyttäviä koruja valmistetaan myös tutusta graniitista. Erilaiset kvartsin muunnokset ovat yleisiä. Näihin kuuluvat esimerkiksi violetti ametisti, vaaleanpunainen ruusukvartsi ja harmaa tai ruskea savukvartsi. Suomalainen Ylämaan spektroliitti loistaa koruissa ja kellotauluissa. Meiltä löytyy lukuisia muitakin kauniita korukiviä, kuten Pielaveden kordieriittia, jota käytettiin prinsessa Dianalle lahjoitetussa korusarjassa.


Kauneutta etsimässä

Kiviretkeilijän kannattaa suunnata rannalle tai harjumaastoon.

Muistatko vielä, miten "voileipiä" heitetään? Paitsi veden pinnalla hyppeleviä liuskekiviä, rannoilta löytyy muitakin mukavia, sormiin sopivia kiviä. Aaltojen huuhtomat rantakivet näyttävät kirkkaimmat sävynsä. Sileät kivet ovat jäätikkövirtojen suitsimia ja usein lähtöisin soraharjuista. Muilla maailman rannoilla kivet ovat yleensä hioutuneet meren ja hiekan syleilyssä.

Sorakuopista saattaa löytää valkoista lumikvartsia ja Lapin matkoilta punaista jaspista tai punavihreää unakiittia. Kivilajia tärkeämpää on kuitenkin se, mitä kivi merkitsee sen löytäjälle, sinulle. Kämmenpohjalle nostettu kivi voi antaa valoa ja voimaa selviytyä pimeän talven yli.

Vesi korostaa kivien kauneutta matalalla vadilla tai lasikulhossa. Myös kiillottaminen ja hionta tuovat esiin kiven värin ja rakenteen. Yksinkertainen japanilainen kivipuutarha antaa tilaa intuitiolle ja mietiskelylle. Hiekkaan tai veteen asetettujen luonnonkivien hahmo rauhoittaa, ja se voi tuoda mieleen kaukaisuudessa kohoavan vuoren, saaren tai vesiputouksen.

Kasvatan sinua, pikkukiveä, suureksi kallioksi.
Ulla Syrjäsuo: Kivet kasvavat hitaasti, 2004


Kivet apuna ja suojana

Tasapaino: akaatti, ametisti, aventuriini, kuukivi, meripihka, onyksi, unakiitti, vuorikide

Luovuus: sitriini, topaasi

Lempeys ja rakkaus: jade, jaspis, karneoli, kuukivi, punainen granaatti, ruusukvartsi

Itsetunto: akaatti, hematiitti, rodoniitti, tiikerinsilmä

Keskittyminen: ametisti, lumikvartsi, vuorikide

Ratkaisut: jaspis, lumikvartsi, tiikerinsilmä, turkoosi

Suojelu: hematiitti, jade, kalsedoni, karneoli, obsidiaani, tiikerinsilmä


Teksti: Suvi Vehmanen
© Suvi Vehmanen, luvaton käyttö kielletty

Amarantti             041 547 5529              etunimi@amarantti.fi            © Amarantti